Succesvol concert Dagorkest VPR

Een bericht op Facebook van Patricia van den Blink:

Wat een geweldige avond hadden we gisteren met het Dagorkest VPR in CC De Man in Oostvoorne. Het concert, o.l.v. dirigent Robert Vorwald, was een opmaat naar Bevrijdingsdag. De avond werd geopend met een intro van Soldaat van Oranje. Verder werden nummers als Vera Lynn Forever, Sint Louis Blues en ABBA Gold gespeeld. You Raise Me up werd onder begeleiding van het orkest gezongen door Bariton Robert Kops. Met het prachtige nummer Children of The World en Like a child stonden de kinderen in het middelpunt. Kinderen in de wereld die met oorlog en geweld te maken hebben door beslissingen van de machthebbers, zo werd verteld. Sopraan Suzanne de Jonge – Kops en haar vader Bariton Robert Kops zongen zowel met het orkest, apart en als duo een aantal nummers. Het was zo bijzonder hoe vader en dochter zo mooi samen zongen. Echt kippenvel…. De avond werd afgesloten met de Cees Kramer Mars. Deze werd gecomponeerd voor de eerste dirigent van het dagorkest Cees Kramer, die in nagedachtenis nog vaak wordt gespeeld. Ook het publiek was razend enthousiast en gaf aan het einde een staande ovatie. Een mooie avond om op terug te kijken.

 

Verhuizing

Door omstandigheden heeft het bestuur – in overleg met de leden – besloten de repetities met ingang van 18 oktober 2023 te verplaatsen naar een nieuwe locatie.

Ondanks de korte voorbereidingstijd werd ons die dag een warm welkom bereid door onze nieuwe ‘huisbaas’, muziekvereniging Sempre Crescendo uit Hellevoetsluis in hun mooie repetitieruimte aan de Smitsweg 72A (Nieuw Helvoet).

Verhuizen is altijd even wennen, maar na inmiddels twee repetities beginnen we al aardig onze draai te vinden op onze nieuwe plek.

In memoriam Pythia Roskam

Het Dagorkest VPR ontving het verdrietige bericht van overlijden van fluitiste Pythia Roskam.

Pythia was vanaf de oprichting in januari 2000 lid van het Dagorkest en heeft een memorabele 22 jaar in het orkest gespeeld.

Niet alleen op muzikaal gebied was Pythia een geliefd orkestlid. Ook voor allerlei praktische zaken stond zij altijd klaar. Jarenlang assisteerde zij – voor, tijdens en na de repetities – achter de bar met koffie, thee en een drankje, altijd met iets lekkers erbij. Zo ook bij de jaarlijkse barbecue en de nieuwjaarsreceptie.

Met Pythia verliest het Dagorkest een actief, betrokken, gezellig en geliefd muzikante.

We zullen haar heel erg missen!

In memoriam onze Eredirigent Cees Kramer Sr

Kort voor kerst in december 2022 ontving het Dagorkest het droevige bericht dat Cees Kramer Sr was overleden.

In januari 2000 was Cees betrokken bij de oprichting van het Dagorkest VPR en hij is ruim zeventien jaar de door alle muzikanten zeer gewaardeerde dirigent van het orkest geweest.

Niet alleen op de bok als dirigent, maar ook als mens was Cees een markante persoonlijkheid.
Hij was met hart en ziel bij het Dagorkest betrokken, we waren echt ‘zijn’ orkest.

Uit een interview met Cees in 2017:
—  Als kleine jongen van elf kreeg Cees Kramer Sr zijn eerste muzieklessen. Aan de keukentafel leerde hij muzieknoten in zijn Zeeuwse geboorteplaats Kortgene. Zijn oom speelde klarinet en dat leek kleine Cees ook wel wat. Inmiddels is Cees 77 en kan hij terugkijken op een zeer gevarieerd bewogen leven als politieman, klarinettist en als dirigent bij diverse verenigingen.

Tegenwoordig dirigeert hij alleen nog het Dagorkest VPR in Tinte. ‘Zuiver als hobby, maar wel nog serieus’, zegt Kramer. ‘Een gezellig clubje van zo’n 40 muzikanten die iedere woensdagochtend in het verenigingsgebouw in Tinte komen repeteren. Dat doe ik nu 17 jaar, vanaf de oprichting. Het is een sociale aangelegenheid, waarbij men veel voor elkaar over heeft’, vindt hij.

‘De meeste leden komen uit andere verenigingen. Op hoog niveau musiceren is in deze vereniging niet meer zo belangrijk. Dat hebben de meesten namelijk allemaal al meegemaakt’. Maar luisteren deze ervaren muzikanten dan wel? ‘Ik dwing dat gewoon bij ze af. Tijdens het musiceren, ben ik de baas’, lacht hij.   —

Vanaf 2018 moest Cees het tot zijn spijt en dat van de orkestleden rustiger aan gaan doen. Als dank en grote erkentelijkheid voor zijn inzet en inspirerende leiding werd door de leden unaniem besloten Cees Kramer Sr te benoemen tot Eredirigent van het Dagorkest VPR.

De orkestleden waren vereerd en geroerd dat het Dagorkest door de familie Kramer werd uitgenodigd om tijdens de uitvaart van Cees hem met twee muziekstukken een laatste groet te mogen brengen.

Wij zullen Cees missen en wensen zijn dierbaren veel sterkte met het verlies van Cees.

 

 

In memoriam

Op 15 november 2022 ontving het Dagorkest bericht van het onverwachte overlijden van onze mede-muzikante Adrie ’t Lam.

Adrie was een rustige, bescheiden vrouw en een heel goede 1e hoorniste.
Wij zullen haar aanwezigheid en bijdrage aan ons orkest erg missen!

Twee optredens

De eerste week van oktober 2022 bleken twee van onze muzikanten tegelijkertijd voor revalidatie te verblijven in woonzorgcentrum Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk.
Natuurlijk wilden wij hen graag een hart onder de riem steken en besloten werd op zeer korte termijn de beide heren een aubade te gaan brengen.

Op 11 oktober konden we al terecht en het werd een zeer geslaagd optreden, waar niet alleen Han Landwehr en Siem Snijders van genoten hebben, maar met hen vele andere bewoners en personeelsleden van Nieuw Rijsenburgh.
En zoals altijd hebben dirigent en muzikanten er weer van genoten hun publiek wat muzikaal plezier te bezorgen!

 

Door de welbekende corona-perikelen werd ons optreden in verzorgingshuis Sonneburgh in Rotterdam eerder uitgesteld.
Maar op 18 november was het eindelijk zover.

Het werd een heel gezellig en door het publiek zeer gewaardeerd feestje, waar volop werd meegeklapt en -gezongen en zelfs een kleine polonaise werd gelopen!
Aan het eind werd door bewoners gevraagd wanneer we weer kwamen, dus dat zegt genoeg.

En uiteraard komen wij in 2023 hier graag een keer terug.

 

MUZIEK!

Het Nieuwjaarsconcert in de Dorpskerk van Hoogvliet, dat we op 9 januari 2022 zouden geven, werd tot onze spijt toch weer afgelast vanwege een Covid-19 lockdown.

Maar…. zaterdag 4 juni 2022 was het eindelijk zover: ons eerste optreden sinds januari 2020!

Het werd een fijn concert voor de bewoners van woonzorgcentrum Stuifakkers in Rockanje.
Dat vonden de muzikanten, de dirigent én het publiek.
We brachten een zeer gevarieerd programma, met muziek voor ieder’s smaak en kregen na afloop veel complimenten.

Het was een heerlijk gevoel om weer met elkaar muziek te kunnen maken voor ánderen.

De ontvangst en verzorging door de leden van het “Kernteam avondjes” van Catharina Welzijn Ouderen Westvoorne was bijzonder goed. Onze hartelijke dank daarvoor en zoals afgesproken komen wij heel graag volgend jaar weer.

 

 

 

In memoriam

Opnieuw werd het Dagorkest geconfronteerd met het verlies van een muzikant.
Bariton/euphonium-speler Barry Febus overleed op 8 oktober 2021.

Zo lang als het hem mogelijk was is Barry blijven spelen bij het Dagorkest.
Na de verplichte repetitiestop vanwege Covid-19 is het Barry gelukkig nog gegeven een aantal repetities bij te wonen.
Barry was lid van het Dagorkest vanaf de oprichting in januari 2000.
Hij was een zeer gewaardeerd lid van ons orkest en een gerespecteerd muzikant.

Wij zullen Barry missen!

Bijzonder trots en dankbaar zijn wij dat het Barry’s wens was dat zijn instrumenten – een bariton en een euphonium – na zijn dood geschonken zouden worden aan het Dagorkest.
Zijn zoon Bart heeft er op toegezien dat deze wens van Barry werd vervuld.

In memoriam

Opnieuw moesten wij afscheid nemen van een zeer gewaardeerd muzikant van het Dagorkest.

Op 25 augustus 2021 overleed Jan den Arend.

Na het hervatten van de repetities in juni heeft Jan nog een aantal malen mee kunnen blazen.

Jan was lang lid van het Dagorkest en ook heel veel jaren onze ‘muzikaris’, wat hij op zijn geheel eigen wijze uitstekend deed.

We missen Jan, zijn inzet voor en in het orkest, maar ook zijn gevoel voor humor en gezelligheid!

 

Het is met veel verdriet dat wij het overlijden moeten bekendmaken van onze bassist Bas van Noort.
Op 1 juni 2020 is Bas rustig ingeslapen, na afscheid te hebben genomen van zijn dierbaren.

In de laatste weken hebben veel ‘muziekvrienden’ nog afscheid kunnen nemen van Bas, waar hij heel blij mee was.

Wij zullen Bas bij het Dagorkest missen als trouw lid, als bassist, als mens en vooral ook zijn inbreng in de muziekcommissie. Bas had muziekkennis, kende veel stukken, was ook altijd bereid om mee te denken met het bestuur en de helpende hand toe te steken.

Bas was een muzikant in hart en nieren!